LEIDSCHENDAM - Toenmalig president Charles Taylor van Liberia liet het Britse supermodel Naomi Campbell in 1997 in Zuid-Afrika vijf à zes diamanten brengen.

Dit verklaarde Campbells toenmalige agente, Carole White, maandag voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL).

Campbell en Taylor zaten naast elkaar aan tafel tijdens een diner bij president Nelson Mandela thuis in Pretoria. Volgens White, die een klein stukje verderop aan dezelfde tafel zat, flirtten Campbell en Taylor met elkaar, voerden een charmant gesprek en lachten.

Op een gegeven moment richtte Campbell zich tot White en zei: ''Hij gaat mij enkele diamanten geven.'' Taylor knikte instemmend, aldus de getuigenis van White.

Minister

Een Liberiaanse minister die in het gezelschap van Taylor meereisde, moest de diamanten na het diner uit Johannesburg laten halen.

Campbell was volgens White tamelijk opgewonden over het beloofde cadeau. Enkele keren gingen zij samen in de tuin kijken of de mannen met de beloofde diamanten er al aankwamen.

Op een gegeven moment trokken Campbell en White zich toch terug in hun slaapkamers, terwijl alle andere gasten al lagen te slapen en het personeel al weg was.

Op een gegeven moment hoorde White een geluid van haar raam, ''alsof iemand er kiezelsteentjes tegen gooide''. Beneden onder haar raam bleken twee onbekende mannen met de diamanten te staan.

Campbell en White deden samen de deur open. De twee mannen overhandigden een papieren zakje met vijf à zes ruwe diamanten, aldus de voormalige agente.

Illegaal

White wist dat het illegaal zou zijn geweest de diamanten uit Zuid-Afrika mee te nemen. Daarom overtuigde zij Campbell dat zij de diamanten maar beter aan een goed doel kon geven, het kinderfonds van Mandela.

Jeremy Ratcliffe van het fonds was 'geschokt' toen Campbell hem de diamanten wilde geven en nam de stenen maar aarzelend aan, aldus White. Ratcliffe hield de diamanten jarenlang en gaf ze onlangs pas aan de Zuid-Afrikaanse politie.

Leugens

Volgens Charles Taylors advocaat Courtenay Griffiths heeft White leugens verteld uit eigenbelang en omdat zij een eigen agenda heeft.

Volgens Griffiths probeert White Campbell neer te zetten als ongeloofwaardig om Whites kansen te vergroten in haar eigen rechtszaak tegen Campbell. White heeft Campbell voor de rechter gedaagd wegens contractbreuk.