ISLAMABAD - Circa 13,8 miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen in Pakistan. Daardoor is de schaal van de ramp groter dan die van de tsunami, die in 2004 in Azië huishield.

Dat meldde VN-hulporganisatie OCHA maandag. ''Tot nog toe zijn 13,8 miljoen mensen beïnvloed door de recente overstromingen in Pakistan'', aldus een woordvoerder van OCHA. ''Deze ramp is erger dan de tsunami, de aardbeving in Pakistan in 2005 en de aardbeving in Haïti'', stelde hij verder.

Door de tsunami werden vijf miljoen mensen getroffen. De zondvloed doodde 220.000 mensen. Door de overstromingen van de afgelopen tien dagen in Pakistan zijn tot nog toe 1600 mensen omgekomen.

De aardbeving in Pakistan had gevolgen voor drie miljoen mensen, een even groot aantal slachtoffers als de beving in Haïti eiste.

Tachtig jaar

De overstromingen in Pakistan zijn de ergste in tachtig jaar tijd. Het leger heeft muilezels ingezet in moeilijk te bereiken gebieden om daar toch hulp te kunnen verlenen.

Veel wegen zijn onder modderstromen verdwenen en daardoor niet begaanbaar. Door het slechte weer kunnen helikopters ook niet opstijgen.

Zeker twee miljoen mensen zijn dakloos geraakt door het natuurgeweld. Ongeveer een miljoen mensen is afgesloten van de buitenwereld. De voedselvoorraden zijn in grote delen van het land uitgeput, waardoor hongersnood dreigt.