KIGALI - Zittend president Paul Kagame van Rwanda is vrijwel zeker van een overwinning maandag bij de presidentsverkiezingen.

Het lange, dunne, 52-jarige staatshoofd, die het Centraal-Afrikaanse landje met ijzeren vuist regeert sinds hij de genocide op de Tutsi-minderheid in 1994 beëindigde, probeerde de vijf miljoen kiesgerechtigden voor zich te winnen bij de tweede presidentsverkiezingen sinds de volkerenmoord.

Slechts drie andere kandidaten hebben toestemming gekregen om het op te nemen tegen Kagame, dat in 2003 de steun van ruim 95 procent van de kiezers kreeg. Deze politici onderhouden allen warme banden met Kagame en zijn Rwandees Patriottisch Front (RPF).

Drie andere recentelijk gevormde oppositiepartijen, van wie twee geen toestemming kregen zich te registreren, zijn feitelijk uit de race na een verkiezingscampagne die zij een farce noemen.

Ingabire

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire, die jarenlang in ballingschap in Nederland verbleef, is door het bewind van Kagame onder huisarrest geplaatst en uitgesloten van deelname. Ingabire wordt verdacht van terrorisme en van het ontkennen van de genocide.

Zij waarschuwde er eerder deze week voor dat Rwanda opnieuw in chaos dreigt te vervallen.

Politici van oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties beschuldigen Kagame er al langer van dat hij de democratische spelregels aan zijn laars lapt.

Politieke en militaire tegenstanders zouden in de afgelopen periode zijn gearresteerd en gemarteld, kritische kranten kregen een publicatieverbod en radiozenders werden uit de ether geweerd.

Moord

Criticasters hebben Kagame en zijn entourage onder meer in verband gebracht met de recente moord op een oppositiepoliticus in Rwanda in juni. Een naar Zuid-Afrika gevluchte generaal was doelwit van een moordaanslag, die mislukte.

Een journalist die de zaak onderzocht en betrokkenheid van het regime in Rwanda vermoedde, is gedood.

Ondertussen hield Kagame op verschillende plaatsen in het land grote verkiezingsbijeenkomsten voor zijn tweede en laatste termijn van zeven jaar.

Zijn verkiezingslied uit 2003 schalt uit luidsprekers in winkelcentra, zijn beste quotes staan op zijn Twitter-pagina en duizenden aanhangers verzamelden zich bij politieke bijeenkomsten Amerikaanse stijl.