AMSTERDAM - Technici hebben zaterdag de enige energiecentrale van Gaza buiten bedrijf gesteld, omdat er een gebrek aan brandstof is.

Door het afsluiten van de energielevering komt bijna een half miljoen mensen te midden van een hittegolf zonder stroom te zitten.

De brandstof voor de centrale wordt geleverd door de Palestijnse regering op de Westelijke Jordaanoever. Die heeft de brandstoflevering teruggeschroefd, omdat de Hamas-regering in Gaza nog een schuld zou hebben open staan.

De energiecentrale voorziet in energie voor Gaza en de omgeving, terwijl de resterende miljoen mensen in de Gazastrook vertrouwen op energie uit Egypte en Israël.

Noodlevering

Naar verwachting wordt er zondag een noodlevering brandstof verwacht, waardoor een van de vier turbines van de centrale kan worden herstart en een paar uur energie kan leveren.

De afgelopen maanden heeft de centrale per dag slechts zes tot tien uur energie kunnen leveren, vanwege de aanhoudende problemen met de brandstoflevering door de regering op de Westoever.

Hoewel de Palestijnse Autoriteit niet meer aan de macht is in de Gazastrook sinds Hamas in 2007 de macht overnam, ontvangt het wel geld van de internationale gemeenschap om een deel van de brandstofrekening van Gaza te betalen.