BERLIJN/PRAAG/WARSCHAU - Het dodental dit weekeinde als gevolg van de overstromingen in Centraal-Europa is opgelopen tot zeker elf. Dat bleek zondag uit mededelingen van de autoriteiten in Duitsland, Polen en Tsjechië.

In Saksen zijn drie doden te betreuren, aldus de politie van de Oost-Duitse deelstaat zaterdag. Zij verdronken in een ondergelopen kelder in hun huis in het Ertsgebergte.

De vrouw van 72, haar man van 74 en een buurman van 63 kwamen om toen zij een wasmachine probeerden te redden uit de kelder. Reddingswerkers vonden hun lijken toen de kelder werd leeggepompt.

Delen van de stad Zittau liepen onder water en moesten worden geëvacueerd. ''Hier heerst absolute chaos'', aldus een politiewoordvoerder.

Tsjechië

In het noorden van Tsjechië vielen zeker vijf doden door het wassende water. Daarnaast worden drie mensen nog vermist. Helikopters werden ingezet om mensen uit door de watermassa's ingesloten dorpen te bevrijden.

Het treinverkeer van Tsjechië naar Duitsland werd onderbroken.

Polen

In het zuiden van Polen kwam zeker drie personen om het leven toen zij werden meegesleurd door een aangezwollen rivier, aldus hulpverleners. Het gaat om twee vrouwen en een brandweerman die hielpen bij de versterking van een dijk.

Bogatynia aan de Duitse grens, een stad met ruim 18.000 inwoners, stond urenlang bijna volledig onder water; enkele huizen stortten in. Veel inwoners wachtten op hun daken op hulp.

Bij een stuwmeer in Polen is een dam gebroken. In de Duitse stad Görlitz werd daarom gewaarschuwd voor een vloedgolf in de Neisse, een grensrivier tussen Duitsland en Polen. De bewoners zijn opgeroepen hoger gelegen oorden op te zoeken.

Overstromingen Centraal-Europa