BERLIJN - Duitsland stuurt 100.000 zuurstofmaskers naar Rusland als bijdrage in de strijd tegen de bosbranden.

De maskers zullen worden verdeeld onder de militairen die het om zich heen grijpende vuur proberen meester te worden. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag laten weten.

Duitsland stuurt verder nog brandslangen, pompen, aggregaten en ander materiaal, dat zo snel mogelijk richting Rusland gaat. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bood de Russische president Dmitri Medvedev woensdag haar hulp aan.

Gevolgen

De honderden bos- en veenbranden, die vooral ten zuiden en oosten van Moskou woeden, hebben inmiddels 52 levens geëist. De branden breidden zich ondanks internationale hulp verder uit.

Alleen al in de afgelopen 24 uur braken er volgens de autoriteiten driehonderd nieuwe branden uit. De meeste daarvan konden snel worden geblust, meldde het persagentschap Interfax zaterdag. Desondanks woeden nog zo'n 840 bos- en veenbranden.

Reddingsdiensten

Honderdduizenden brandweermensen, militairen en vrijwilligers strijden tegen het om zich heen grijpende vuur. Reddingsdiensten uit onder andere Polen, Italië en Bulgarije dragen een steentje bij. De Russische hittegolf houdt ook de komende dagen nog aan.

Honderden mensen liggen in het ziekenhuis, meer dan vierduizend mensen zijn dakloos geraakt, vluchten zijn omgeleid en vele Moskovieten dragen mondkapjes tegen de smog en rook in de hoofdstad, waar het met 36 graden Celsius zaterdag wederom zinderend heet was.

De rook blijft naar verwachting tot halverwege deze week hangen. Veel bewoners kampen met ademhalingsproblemen. Inwoners van Moskou is geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven of de stad te verlaten.

Kanaal gegraven

Russische militairen hebben een 8 kilometer lang kanaal gegraven om de vlammen weg te houden van het terrein van het nucleaire onderzoekscentrum van Sarov, circa 350 kilometer ten oosten van Moskou. Dat meldde het radiostation Echo Moskvy zaterdag.

Sarov wordt omringd door bos, maar de situatie in het gebied is gestabiliseerd volgens het ministerie van Noodsituaties. Donderdag meldde Medvedev dat al het radioactieve en explosieve materiaal is weggesleept als voorzorgsmaatregel.

Situatie Rusland