PORT-AU-PRINCE - De Amerikaanse hiphopster Wyclef Jean heeft Haïti, het land waar hij is geboren en waarvan hij president wil worden, vrijdag (lokale tijd) alweer verlaten, een dag nadat hij zich kandidaat had gesteld voor het hoogste ambt in het straatarme land.

''Ik vertrek vanwege familieverplichtingen, maar kom binnen een paar weken terug voor de verkiezingscampagne'', zei de muzikant/politicus tegen journalisten op de luchthaven in de hoofdstad Port-au-Prince.

De 40-jarige Jean is razend populair in het Caribische land, waar hij tot zijn negende woonde, voordat zijn ouders met hem naar de Verenigde Staten vertrokken.

Hij woont in New York en werd in de tweede helft van de jaren '90 wereldwijd bekend met de hiphopband The Fugees.

Benefiet

Na de verwoestende aardbeving in Haïti in januari dit jaar was Jean bij een groot benefietconcert voor het Caribische land. Hij leidt ook een hulporganisatie voor Haïti, de Yele Haïti Foundation.

In de VS geldt deze als omstreden nadat belastingdocumenten hadden aangegeven dat een derde van het geld van het fonds in 2006 is opgegaan aan ''diverse uitgaven''. Jean heeft verkwisting of misbruik ontkend.

Goodwill ambassador

De Haïtitiaanse president René Préval benoemde Wyclef Jean in 2007 tot 'goodwill ambassador' van Haïti om de kolossale en chronische problemen van het straatarme en overbevolkte land internationaal voor het voetlicht te brengen.

Préval is geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 28 november omdat hij van de grondwet niet nog een keer mag meedoen.