WASHINGTON/PARIJS - Amerikanen moeten heel erg diep nadenken voor ze in Rusland naar bepaalde streken gaan waar bosbranden woeden.

''De bosbranden en extreem hoge temperaturen in de streek van Moskou en omliggende regio's in Centraal (Europees) Rusland hebben gevaarlijke niveaus van luchtverontreiniging veroorzaakt en zijn er de oorzaak van dat tal van vluchten in Moskou zijn vertraagd of afgelast'', waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington.

''Als gevolg van de gevaarlijke luchtkwaliteit moeten mensen met hart- en longziekten, ouderen en kinderen er binnen blijven. Iedereen moet zich buiten onthouden van grote inspanningen.''

De waarschuwingen blijven in eerste instantie tot 5 september van kracht.

Niet in te ademen

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op zijn website negen regio's in Rusland aangemerkt waar het wordt ontraden naartoe te gaan, inclusief Moskou.

De Duitse ambassade in Moskou is gesloten omdat ''de lucht in Moskou niet meer in te ademen is''.

Zeer sterke smog

De website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken beklemtoont ook dat ''de zeer sterke smog en de aanzienlijke luchtvervuiling gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid, vooral voor kwetsbare groepen (kinderen, ouderen en mensen met aandoeningen aan luchtwegen)''.

Deze situatie zal op zijn minst nog een week duren en kan erger worden door bepaalde weersomstandigheden.