MOSKOU - De door bosbranden aangejaagde rookwolken die almaar dikker worden in de Russische hoofdstad Moskou krijgen steeds meer grip op het openbare leven.

Vliegtuigen werden vrijdag omgeleid omdat het zicht was verminderd tot ongeveer 400 meter. Een aantal bedrijven is dichtgegaan vanwege rook in gebouwen.

In andere kantoren zitten medewerkers met mondkapjes op te werken. Ook op straat is het mondkapje een noodzakelijk accessoire geworden. Restaurants die eten bezorgen, nemen geen kleine bestellingen meer aan om de bezorgers op straat te ontlasten.

De vervuiling was vrijdag het ergst sinds de bosbranden enkele weken geleden oplaaiden in de omgeving van de stad met circa 10,5 miljoen inwoners.

Op een satellietfoto van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was een 3000 kilometer lange rookwolk te zien, die over het westen van Rusland hangt.

Bevolking

Veel Moskovieten hebben hun gezin naar zomerhuisjes of familie buiten de stad gestuurd.

Ondanks dat daar ook rook van bosbranden hangt, is de lucht beter omdar er geen sprake is van andere luchtvervuiling door bijvoorbeeld uitlaatgassen.