JOHANNESBURG - De diamanten die het Britse supermodel Naomi Campbell in 1997 kreeg, zijn sinds donderdag in handen van de Zuid-Afrikaanse politie.

Een bestuurslid van het Nelson Mandela Kinderfonds heeft ze afgestaan, zo liet het fonds vrijdag weten.

Campbell bevestigde donderdag tijdens een getuigenis voor het Speciaal Hof van Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam dat zij tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika diamanten cadeau had gekregen.

Zij kon echter niet zeggen of de edelstenen afkomstig waren van oud-president Charles Taylor van Liberia.

Kinderfonds

Ook zei het model dat ze ze aan Jeremy Ratcliffe van het Nelson Mandela Kinderfonds had gegeven om iets goeds mee te doen. Ze zei hem vorig jaar nog gesproken te hebben en dat hij de diamanten nog in bezit heeft.

Ratcliffe heeft bevestigd dat hij de drie diamanten op 26 september 1997 van Campbell kreeg en aan de politie heeft gegeven.

Hij had de stenen gehouden omdat hij niet wilde dat het fonds betrokken werd bij illegale activiteiten.

Herkomst

Een politiewoordvoerder in Zuid-Afrika liet weten dat de autoriteiten de diamanten laten onderzoeken om hun herkomst te bepalen. Daarna zal worden bepaald wat er met Ratcliffe gebeurd.

De zegsman herinnerde eraan dat het in Zuid-Afrika verboden is ruwe diamanten zonder certificaat van herkomst te bezitten.

Hierover zijn in internationaal verband afspraken gemaakt in het kader van het zogeheten Kimberley-proces, juist om het fenomeen van de zogeheten bloeddiamanten tegen te gaan.

Getuigen

Ratcliffe verklaarde vrijdag dat hij bereid is in het Taylor-proces te komen getuigen. ''Ik zou graag getuigen als het Internationaal Strafhof in Den Haag erom vraagt'', aldus Ratcliffe, kennelijk het ICC en het SCSL door elkaar halend.