SUKKUR - Al twaalf miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen in Pakistan. Zeker 1600 mensen zijn omgekomen en circa 650.000 huizen zijn verwoest.

Dat heeft generaal Nadeem Ahmed van het bureau rampenbestrijding vrijdag op een persconferentie gezegd, aldus de BBC.

''Volgens mij is het de grootste ramp in de geschiedenis van Pakistan'', zei Ahmed. Premier Yousuf Raza Gilani sloot zich aan bij de woorden van Ahmed. Hij vroeg de internationale gemeenschap om hulp.

De overstromingen zijn ontstaan na hevige moessonregens. Aanvankelijk kwamen vooral in het noordwesten van het Zuid-Aziatische land tal van dorpen en landbouwgebieden onder water te staan. Sinds enkele dagen zijn er ook grote problemen in zuidelijker gelegen regio's.

Evacuatie

De VN-hulporganisatie OCHA liet vrijdag weten dat de autoriteiten meer dan 500.000 mensen hebben geëvacueerd uit gebieden in de zuidelijke provincie Sindh. In zeker elf districten vrezen de autoriteiten voor overstromingen.

''Het regent daar constant. Daardoor verergert de situatie in gebieden waar al veel wateroverlast is'', stelde Saleh Farooqui van de Pakistaanse rampenbestrijding.

Kritiek

Intussen groeit de kritiek op president Asif Ali Zardari. Ondanks de overstromingen is hij naar Europa gereisd.

Hij sprak vrijdag in Londen met de Britse premier David Cameron over de strijd tegen het internationale terrorisme.

Evacuaties Pakistan