HIROSHIMA/TOKIO - De Verenigde Staten zijn dit jaar voor het eerst officieel aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement van de Japanse stad Hiroshima.

De Amerikanen verwoestten met een atoombom Hiroshima op 6 augustus 1945 en drie dagen later onderging de Japanse stad Nagasaki hetzelfde lot.

Japan staakte daarom half augustus 1945 geschokt de oorlog, waarmee ook in Azië de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Het is nog steeds het enige land dat ooit met atoomwapens is aangevallen.

Washington had vrijdag zijn ambassadeur in Japan, John Roos, naar het Hiroshima Vredesmonument gestuurd. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon heeft aan de herdenking deelgenomen, als eerste VN-chef ooit.

Ontroerd

''Ik was zo ontroerd, zo bedroefd toen ik enkele overlevenden ontmoette'', zei Ban. Hij zei te hopen dat er nooit meer atoomwapens worden ingezet en hij heeft nucleaire ontwapening en non-proliferatie als topprioriteit voor de Verenigde Naties op de agenda gezet.

Frankrijk en Groot-Brittannië, beide tegenstanders van Japan in de Tweede Wereldoorlog en tegenwoordig landen met kernwapens, hadden voor het eerst hun ambassadeur in Tokio naar de herdenking gestuurd.

Minuut stilte

In totaal waren afgevaardigden uit 74 landen bij de herdenking aanwezig, die begon met een minuut stilte om kwart over acht 's ochtends, precies 65 jaar nadat de VS de bom boven de stad hadden afgeworpen. Tienduizenden mensen kwamen om.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd naar een wereld zonder kernwapens te streven. Parijs en Londen steunen hem.

Bekijk historische foto's van het bombardement op NU&Toen

Herdenking Hiroshima