AMSTERDAM - De Amerikaanse overheid erkent tienduizenden afbeeldingen van de bodyscanner toch te bewaren. Ook voor luchthavens eisen de autoriteiten de mogelijkheid van opslag bij de aanbesteding. Dat zou nodig zijn voor het “testen, trainen en evalueren”.

Eerder beweerden de autoriteiten nog dat de afbeeldingen niet worden bewaard.

Zodra blijkt dat iemand geen explosieven of wapens bij zich heeft, zouden de afbeeldingen worden verwijderd. Daarnaast beloven de Amerikanen dat de medewerker op een andere locatie zit en dus de persoon niet ziet.

De Federal Marshals Service erkent nu ruim 35.000 afbeeldingen van bezoekers aan een rechtbank in Orlando (Florida) te hebben bewaard.

Eenzelfde automaat heeft ook bij een Federale rechtbank in Washington, DC gestaan. Deze is teruggestuurd naar de fabrikant, waarbij tienduizenden beelden niet zijn gewist.

Luchtvaart

De dienst die de beveiliging op de Amerikaanse luchthavens uitvoert, de TSA, beweert ook dat de scans niet worden bewaard. Wel vragen ze in de aanbesteding om de mogelijkheid beelden op te slaan en door te sturen. In een brief aan het congres bezweert die dienst dat dit alleen voor testen, evaluatie en opleiding is.

Ook belooft de TSA dat de machines niet aan een netwerk zitten. Weliswaar worden beelden doorgestuurd naar een aparte kamer, maar dat gebeurt via een versleutelde verbinding. Zij concluderen dan ook dat de apparaten niet te hacken zijn.

Inmiddels probeert een Amerikaanse actiegroep de inzet van bodyscans op luchthavens via een kort geding te verbieden. Het is nog onbekend wanneer deze zaak dient.

Schiphol

De bodyscanners op Schiphol functioneren anders stelt de luchthaven. “Wij hebben geen persoon die naar de beelden kijkt, maar doet een computer dat”, vertelt Mirjam Snoerwang, voorlichtster. Als de machine vaststelt dat er iets afwijkend is, wordt op een animatie aangegeven waar de afwijking zit. “Wij bewaren geen beelden.”

Op Twitter verschijnen inmiddels veel berichten over het opslaan van naaktbeelden van bodyscans.