TOKIO - Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft donderdag voor de verwijdering van alle kernwapens uit de wereld gepleit.

Hij deed dat tijdens een bezoek aan Nagasaki, op 9 augustus 1945 de tweede Japanse stad waarboven een atoombom tot ontploffing werd gebracht.

In een toespraak tot 'hibakusha', overlevenden van de atoombom, zei Ban:

''De enige manier om er zeker van te zijn dat zulke wapens nooit meer zullen worden gebruikt, is ze alle te ontmantelen''. Hij zei solidair te zijn met de burgers van Nagasaki en de hibakusha ''wegens de uitzonderlijke ontberingen die zij hebben moeten verduren''.

Ban woont als eerste VN-topman vrijdag in Hiroshima de herdenking van de ontploffing van de eerste atoombom bij. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, bondgenoten in de strijd tegen Japan in de Tweede Wereldoorlog, zijn voor het eerst op de ceremonie vertegenwoordigd.

Minuut stilte

De aanwezigen nemen om 08.15 uur plaatselijke tijd (01.15 uur Nederlandse tijd) een minuut stilte in acht. Bovendien dan worden duizend witte duiven losgelaten. Op dat tijdstip werd de atoombom op 6 augustus 1945 afgeworpen.

De aanval op Hiroshima kostte 140.000 mensen het leven. In Nagasaki vielen meer dan 70.000 doden. Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich over aan de geallieerden en was de Tweede Wereldoorlog voorbij.