KIGALI - Rwanda, in 1994 het toneel van genocide op zeker 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's, dreigt opnieuw te vervallen in chaos.

Dat stelde de Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire woensdag.

De politica, die jarenlang in ballingschap in Nederland verbleef, is door het bewind van president Paul Kagame onder huisarrest geplaatst en uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen, die maandag plaatshebben.

Ingabire wordt verdacht van terrorisme en van het ontkennen van de genocide die zestien jaar geleden werd uitgevoerd door radicale Hutu's.

Eenvoudige overwinning

Waarnemers voorspellen een eenvoudige overwinning voor Kagame, die Rwanda in een ijzeren greep heeft sinds de zomer van 1994. Slechts drie andere kandidaten hebben toestemming gekregen om het op te nemen tegen het zittend staatshoofd. Deze politici onderhouden allen warme banden met Kagame.

''De wereld laat Rwanda opnieuw in de steek en het democratische ideaal wordt verdrukt'', zei Ingabire woensdag. ''Terwijl sommige leden van de internationale gemeenschap en zelfs een handvol militante diplomaten de wereld voor de gek houden door te zeggen dat deze namaakverkiezingen enigszins geloofwaardig zijn, dreigt het land in chaos te vervallen.''

Oppositiepartijen

Politici van oppositiepartijen en mensenrechtenorganisaties beschuldigen Kagame er al langer van dat hij de democratische spelregels aan zijn laars lapt.

Politieke en militaire tegenstanders zouden in de afgelopen periode zijn gearresteerd en gemarteld, kritische kranten kregen een publicatieverbod en radiozenders werden uit de ether geweerd.

Criticasters

Criticasters hebben Kagame en zijn entourage onder meer in verband gebracht met de recente moord op een oppositiepoliticus in Rwanda in juni. Een naar Zuid-Afrika gevluchte generaal was doelwit van een moordaanslag, die mislukte.

Patrick Karageya, een eveneens naar Zuid-Afrika uitgeweken voormalige topman van een inlichtingendienst in Rwanda, heeft zich ontpopt als geducht tegenstander van Kagame. Hij zei Rwandezen te willen steunen in een gevecht tegen de ''dictatuur van Paul Kagame''.

Strijdlustig

De president reageerde strijdlustig. ''Al diegenen die oorlog willen, kunnen oorlog krijgen en zij zullen er spijt van krijgen'', aldus Kagame.