MOSKOU - De aanhoudende bosbranden in Rusland, waardoor al zeker 48 mensen om het leven kwamen, hebben woensdag geleid tot het ontslag van een aantal overheidsfunctionarissen.

President Dmitri Medvedev onthief enkele officieren van hun taken omdat ze naar zijn mening niet genoeg hebben gedaan om de legerbasis bij de stad Kolomna te beschermen.

Een vuurzee raasde vorige week over de marinebasis in Kolomna, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Moskou. Dertien hangars, zeventien opslagplaatsen en tweehonderd vliegtuigen werden verwoest.

Het ministerie van Defensie ontkende in eerste instantie het bestaan van de vliegbasis. Pas dinsdag gaven de autoriteiten toe dat er een basis was en dat die was getroffen door brand.

Noodsituatie

Het staatshoofd brak woensdag zijn vakantie in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee af in verband met de noodsituatie in het westen van Rusland. In een gesprek met hoge functionarissen veegde het staatshoofd het leger de mantel uit.

''Ondanks het feit dat wij het ministerie van Defensie hebben gevraagd te helpen bij het blussen van de branden om de burgers te helpen, kan het ministerie zichzelf meestal niet beschermen'', constateerde Medvedev.

Hittegolf

In de nabije omgeving van de hoofdstad Moskou woeden inmiddels ook tientallen branden. Die gaan gepaard met enorme stinkende rookwolken. Volgens Russische media ligt het sterftecijfer in Moskou inmiddels tot drie keer hoger dan normaal.

De meer dan tien miljoen inwoners van de metropool kampen niet alleen al weken met een hittegolf, maar sinds kort ook met extreme smog, zelfs voor Moskouse begrippen.

Beperkt zicht

Het zicht was woensdag beperkt tot enkele honderden meters in het stadscentrum en tot minder dan twintig meter in sommige buitenwijken. De brandlucht drong zelfs door tot in de metrostations diep onder de grond.

De droogte en hitte van de afgelopen tijd en de stevige wind zijn ideale omstandigheden voor het vuur om terrein te winnen. Voor de komende dagen worden opnieuw recordtemperaturen van rond de 38 graden Celsius zonder regen verwacht. De bosbranden hebben inmiddels duizenden mensen dakloos gemaakt, verspreid over het hele land.

Radioactieve materialen

De autoriteiten hebben honderdduizenden brandweerlieden en andere hulpverleners ingezet om de branden te bestrijden en de bevolking te beschermen. Tienduizend militairen helpen mee.

Het hoofd van het Russische atoomagentschap Rosatom meldde woensdag in een overleg met Medvedev dat explosieve en radioactieve materialen zijn weggehaald van een geheim centrum voor kernonderzoek in de stad Sarov, ongeveer 400 kilometer ten oosten van Moskou.

Voorzorgsmaatregel

Deze voorzorgsmaatregel werd genomen in verband met hevige bosbranden die al dagen woeden in de omgeving van het complex.

Experts hebben al vastgesteld dat Rusland niet goed was voorbereid op bosbranden van deze omvang. ''Dit is een geweldige opgave voor ons land'', reageerde Medvedev. ''Uit deze situatie moeten wij lessen trekken voor volgend jaar.''