CAIRO - Palestijnse groepen uit de door Hamas geregeerde Gazastrook zitten achter de raketbeschietingen op het Israëlische Eilat en het Jordaanse Akaba eerder deze week.

Dat heeft een officiële Egyptische bron laten weten, berichtte het Egyptische staatspersbureau MENA woensdag.

Deze uitlatingen impliceren dat de raketten toch werden afgevuurd vanuit de Egyptische Sinaï-woestijn, hoewel Egypte dat eerder ten stelligste ontkende.

De toeristische havensteden Eilat en Akaba werden maandag midden in het hoogseizoen beschoten.

In Eilat vielen geen gewonden, maar in Akaba vielen één dode en enkele gewonden. Tot op heden heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

Misbruik

''Egypte zal nooit, onder geen enkele omstandigheden, misbruik van zijn grondgebied toestaan door geen enkele partij'', aldus de bron.

''De veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt om te onderzoeken wie er achter het afvuren van de vijf raketten zat.'' Een functionaris van Hamas in Gaza-stad ontkende betrokkenheid van Hamas.

Sinaï

Dinsdag doorzocht Egypte plaatsen in de Sinaï op zoek naar bewijs dat de raketten hiervandaan waren afgeschoten. In de kustplaats Taba zijn mogelijk restanten gevonden van een afgeschoten raket.

Akaba en Eilat werden in april ook al getroffen door een soortgelijke raketaanval. Toen is niet achterhaald wie erachter zat.

De verantwoordelijkheid voor een andere aanval in 2005 op beide havensteden werd opgeëist door een aan al-Qaeda gelieerde groep strijders die opereerde vanuit de Sinaï.

Aan de Golf van Akaba, een zeearm van de Rode Zee, liggen Egypte, Israël, Jordanië en Saudi-Arabië.