LONDEN - Vlees van een gekloonde stier is illegaal op de Britse markt verkocht. Dat meldden Britse media woensdag. De Britse voedsel- en warenautoriteit FSA heeft dit bevestigd. Onlangs werd bekend dat melk van gekloonde koeien mogelijk in Britse winkels is terechtgekomen.

Het dier, een afstammeling van een Amerikaanse gekloonde koe, werd vorig jaar zomer geslacht en het vlees is verkocht. Een tweede stier is vorige week geslacht en het vlees werd verkocht totdat de FSA de verkoop stillegde.

Het is verboden om melk en vlees van afstammelingen van gekloonde dieren in de voedselketen te brengen tenzij er een speciale vergunning is aangevraagd. De FSA onderzoekt nog of en waar de melk vandaan is gekomen.

Gaten

Volgens Britse kranten is er sprake van ernstige gaten in het beleid over voedselproductie in het Verenigd Koninkrijk en worden controversiële nieuwe technologieën als klonen slecht in de gaten gehouden.

Brussel liet dinsdag weten dat het mogelijk is dat duizenden kaas- en vleesproducten van dieren die afstammen van klonen, in de Britse supermarkten zijn verkocht. Volgens een EU-functionaris in de Britse media zou dit mogelijk zijn, omdat er geen beperkingen gelden op het importeren van sperma van een gekloond dier. Het is mogelijk dat vele duizenden varkens en koeien in Europa kloonafstammelingen zijn.

Sperma

Jaarlijks importeert Groot-Brittannië miljoenen doses sperma van dieren. Het Britse ministerie van Landbouw heeft laten weten dat het niet controleert of het sperma van gekloonde dieren afkomt of niet.

Er is geen bewijs dat het eten van melk of vlees van gekloonde dieren of hun afstammelingen schadelijk is voor de volksgezondheid, aldus de FSA. Maar volgens dierenwelzijnsorganisaties is het kloonproces schadelijk voor de dieren zelf en leven gekloonde schapen en koeien korter dan niet-gekloonde dieren.