MOSKOU - Het dodental door bosbranden in Rusland is woensdag gestegen tot 48. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties gemeld.

Zeker 120.000 hectare bos staat in vlammen en de afgelopen 24 uur zijn vierhonderd nieuwe branden ontstaan.

Circa 150.000 brandweerlieden, 25.000 voertuigen en 56 blusvliegtuigen zijn ingezet voor het bestrijden van het vuur.

Vladimir Stepanov, hoofd van het crisiscentrum van het ministerie van Noodsituaties, liet weten dat de aanhoudende hitte de belangrijkste oorzaak van de branden is.

Zwaarst getroffen

De zwaarst getroffen regio's door de bosbranden zijn Moskou en omgeving en het gebied rond Nizjni Novgorod, honderden kilometers ten oosten van de Russische hoofdstad.

Bij Moskou raasde een vuurzee door een legerbasis, aldus Russische media. Onder meer tweehonderd vliegtuigen raakten beschadigd of zijn verwoest.

Vliegbasis

Het Russische ministerie van Defensie ontkende in eerste instantie het bestaan van de vliegbasis in het district Kolomna, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Moskou.

Het Openbaar Ministerie kwam echter met een gedetailleerde verklaring na onderzoek op de basis en een Russische website toonde videomateriaal van verbrande voertuigen op de basis.

Moskou ligt door de branden in de dikste laag smog in acht jaar tijd. De schade door de bosbranden loopt in de miljarden.