BELFAST - Een autobom is dinsdagochtend ontploft bij een zwaarbeveiligd politiebureau in het centrum van de Noord-Ierse stad Londonderry. Er vielen geen gewonden, berichtte de BBC. Wel raakten enkele bedrijfjes en de muur om het politiebureau beschadigd.

De lokale burgemeester gaf dissidente republikeinen de schuld van de bomexplosie.

Volgens de politie overvielen twee gewapende mannen een taxi. De mannen laadden vervolgens een bom in de auto en bevalen de chauffeur naar het politiebureau te rijden.

Waarschuwingstelefoontje

De taxichauffeur waarschuwde kort voor de explosie de politie, nadat hij uit zijn auto was gevlucht. Ook ontving de politie een waarschuwingstelefoontje van de vermoedelijke daders. Maar dat was zo kort voor de ontploffing, dat de politie geen tijd had om mensen uit te omgeving te evacueren.

Een man die zei de Real IRA te vertegenwoordigen, heeft de verantwoordelijkheid voor de bomexplosie opgeëist. De militante splinterbeweging wil dat Noord-Ierland zich bij Ierland aansluit. Aanslagen, vaak gericht tegen de politie, zijn toegenomen, sinds de Real IRA in maart vorig jaar twee militairen doodde bij de poort van een kazerne vlakbij Belfast. Een dag erna doodde de beweging een politieagent.

Bedreiging

De meeste analisten menen dat de Real IRA geen serieuze bedreiging vormt voor het Noord-Ierse vredesakkoord van 1998, dat het meeste geweld beëindigde tussen hoofdzakelijk katholieke nationalisten en overwegend protestante unionisten, die willen dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het Verenigd Koninkrijk. Het drie decennia durende conflict eiste meer dan 3600 levens.

Het hoofd van de politie in Londonderry zei dat de autobom van dinsdagochtend aantoont dat de dreiging die uitgaat van dissidente republikeinen, ernstig is. ''Het zijn gevaarlijke mensen, maar de overgrote meerderheid staat niet achter hen.''

Vorige maand was het onrustig in Belfast tijdens het oranjemarsseizoen van protestantse groepen. De parades leiden elk jaar tot grote spanningen met de katholieke meerderheid. Enkele honderden relschoppers gooiden onder meer stenen naar de politie. Enkele tientallen agenten raakten gewond.