KARACHI - Na de moord maandag op een parlementslid in de Pakistaanse metropool Karachi is het tot een uitbarsting van geweld gekomen.

Een zegsman van de politie in de stad van naar schatting zestien miljoen inwoners zei dinsdag dat er zeker 45 mensen in de nacht van maandag op dinsdag door kogels het leven verloren.

Ongeveer negentig gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Maandag schoten onbekende daders vanaf motorfietsen de politicus Raza Haider van de Muttahida Qaumi Movement (MQM, Verenigde Nationale Beweging) in Karachi dood tijdens een uitvaart in een moskee.

De moord leidde tot grote onrust in de vaker door politieke en etnische gewelddaden geplaagde stad.

Brand

Onmiddellijk na de moord sloten markten en scholen en werd het opvallend stil op straat. In verscheidene wijken werden schoten gehoord. Ook werden tientallen auto's, bussen en meerdere winkels in brand gestoken in verscheidene delen van de zuidelijke havenstad.

Later op de dag was het weer rustig, maar was de sfeer nog wel gespannen. De politie heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo zijn honderden agenten ingezet voor de begrafenis dinsdag van Haider.

De politie heeft inmiddels zeker tien mensen opgepakt in verband met de moord op Haider.

Onrustig

Ook in de stad Hyderabad, ongeveer 175 kilometer ten oosten van Karachi, was het onrustig. Auto's en gebouwen werden in lichterlaaie gezet na de moord op de politicus.

De vooruitstrevende MQM is in 1984 opgericht en komt voort uit de moslims die rond de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 uit India uitweken naar Pakistan, vooral naar de provincie Sindh.

De basis van de MQM is deze zuidoostelijke provincie. De partij werd in de jaren negentig vervolgd. De MQM neemt deel aan de provinciale regering van Sindh, die wordt geleid door de Volkspartij (PPP).

Aanhangers

De meeste doden en gewonden door de onrust in Karachi behoren tot de Pashtungemeenschap. Volgens MQM-functionarissen zitten aanhangers van de rivaliserende Awami Nationale Partij (ANP), die wordt gedomineerd door leden van de Pashtungemeenschap, achter de politieke moord.

Maar veiligheidsfunctionarissen in Karachi vermoeden dat de militante beweging Lashkar-e-Jhangvi, die banden heeft met al-Qaeda, verantwoordelijk is voor de schietpartij.

Geweld in Karachi