WASHINGTON - De lekkende oliebron in de Golf van Mexico heeft volgens de laatste schatting van de autoriteiten in Washington 4,9 miljoen vaten olie in de zee doen belanden. Daarvan zijn ongeveer 800.000 vaten opgevangen.

Deze schatting maakt de olieverspilling uit defecte installaties die de onderneming BP gebruikte, in omvang de grootste onopzettelijke olielekkage ooit.

De bestrijders van de olievervuiling zijn bezig de bron van het lek definitief te dichten. Op 15 juli slaagden ze erin een kap over de bron van de lekkage te plaatsen en zo de stroom olie te beheersen.

De autoriteiten, inclusief medewerkers van de oliemaatschappij BP, stelden maandag in een in Washington verspreide verklaring dat betrokken wetenschappelijke onderzoeksteams over het algemeen allemaal hebben geconcludeerd dat de oliebron ongeveer 4,9 miljoen vaten olie moet hebben gelekt.

Dat is ongeveer 780 miljoen liter.

Explosie

Het lek onstond 20 april na een grote explosie op een booreiland. Het booreiland heette Deepwater Horizon en lag ten zuidoosten van de de grootste stad van de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana, New Orleans. Bij de explosie en daaropvolgende brand verloren elf bemanningsleden het leven.

De op een na grootste olielekkage was in 1979 ook in de Golf van Mexico. Daarbij vloeide naar schatting 3,3 miljoen vaten olie de zee in na een explosie op een installatie van de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex.

De geschatte hoeveelheid van 4,9 miljoen vaten is echter minder dan de hoeveelheid ruwe olie die de Iraakse strijdkrachten in 1991 in de strijd tegen een internationale coalitie na hun Iraakse inval in Koeweit opzettelijk weg lieten stromen.