ROME - Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft maandag een eerste belangrijke nederlaag geleden sinds de splitsing van zijn centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PDL) vorige week.

Tegen de zin van de PDL besloot een meerderheid van de andere fractievoorzitters om woensdag een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris van Justitie Giacomo Caliendo in stemming te brengen in de Kamer van Afgevaardigden, aldus Italiaanse media.

De bewindsman is verwikkeld in het schandaal rond de P3, een verondersteld geheim netwerk om de Italiaanse politiek en benoemingen bij de rechterlijke macht te manipuleren. Caliendo zegt onschuldig te zijn en weigert af te treden.

Meerderheid

De centrumrechtse coalitie van Berlusconi verloor vorige week haar meerderheid in de Kamer. Inmiddels 33 PDL-parlementariërs hebben zich aangesloten bij de nieuwe fractie Toekomst en Vrijheid voor Italië (FLI), die ijvert voor meer moraliteit en legaliteit in de politiek.

De nieuwe groepering wil nuttige stappen van het kabinet blijven steunen, maar zich verzetten tegen immorele keuzes van de regering.

Zonder steun van FLI kan Berlusconi nog maar rekenen op de steun van 297 van de 630 Kamerleden. De drijvende kracht achter FLI is de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Gianfranco Fini.

Schandalen

De voormalige leider van de postfascistische Nationale Alliantie (AN) had de PDL samen met Berlusconi opgericht. Fini stoorde zich echter steeds meer aan de schandalen waarin Berlusconi-getrouwen verstrikt raakten.

Ook in de Senaat is maandag een FLI-fractie opgericht, met tien leden. In het hogerhuis heeft Berlusconi echter samen met zijn rechtse bondgenoten nog steeds een meerderheid.