DUISBURG - Burgemeester Adolf Sauerland van Duisburg wil dat het deelstaatparlement van Noord-Rijnland-Westfalen een enquêtecommissie onderzoek laat doen naar de Loveparade-tragedie vorige maand, die aan 21 mensen het leven heeft gekost.

''Dit scherpste parlementaire instrument ter opheldering van processen en verantwoordelijkheden zou onmiddellijk met zijn openbare werkzaamheden moeten beginnen'', aldus Sauerland in een maandag uitgegeven verklaring.

Sinds de tragedie wordt steeds weer het aftreden van Sauerland geëist. Die blijft dat van de hand wijzen. ''Ik vraag om begrip dat ik eerst duidelijkheid moet hebben over een eventuele daadwerkelijke verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur, voordat ik de politieke verantwoordelijkheid op mij neem.''

Steun

In de gemeenteraad van Duisburg vergaren de linkse partij Die Linke en de liberale FDP inmiddels steun voor een motie om Sauerland weg te stemmen. Die liet maandag weten dat hij die procedure ''niet uit de weg gaat''.

De SPD noemde die wazige formulering in een reactie een ''camouflageactie'' om ''de burgers voor de gek te houden''. De afzettingsprocedure tegen Sauerland is immers al in gang gezet. ''Zijn toestemming is daarvoor niet noodzakelijk'', aldus de grootste oppositiepartij.

Afzettingsprocedure

Volgens de gemeentewet van NRW gaat de afzettingsprocedure van een burgemeester in drie stappen. Eerst moet een absolute meerderheid van de raad de motie van wantrouwen op de agenda zetten. Vervolgens kan een tweederdemeerderheid van de raad de burgemeester wegstemmen.

Dat besluit wordt alleen rechtsgeldig als een absolute meerderheid van de burgers het in een referendum goedkeurt. De volksstemming is alleen rechtsgeldig bij een opkomst van tenminste 25 procent.

Volgens persbureau DPA is het onwaarschijnlijk dat nog deze maand wordt gestemd over de motie van wantrouwen omdat veel gemeenteraadsleden met vakantie zijn.