JERUZALEM - VN-chef Ban Ki-moon heeft maandag een internationaal onderzoek gelanceerd naar de Israëlische bestorming van een pro-Palestijns hulpkonvooi richting Gazastrook in mei, waarbij negen Turkse activisten werden gedood.

Israëlische ministers zegden maandag medewerking van Israël toe, berichtten Israëlische media. Het onderzoekspanel telt vier leden, onder wie een Turks en een Israëlisch lid.

De Israëlische krant Haaretz stelde dat het voor het eerst is dat de Joodse staat instemt met een een VN-onderzoek naar een zaak waarbij Israëlische militairen zijn betrokken. Het onderzoekspanel telt vier leden, onder wie een Turks en een Israëlisch lid.

Het team, dat onder leiding staat van de Nieuw-Zeelandse ex-premier Geoffrey Palmer en de vertrekkende Colombiaanse president Alvaro Uribe, begint op 10 augustus aan zijn klus en moet zijn eerste voortgangsrapport halverwege september indienen.

Gegevens

Topambtenaren in het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu stemden ermee in ''het onderzoekspanel toegang te geven tot gegevens'' van twee Israëlische commissies die afzonderlijke onderzoeken hebben verricht naar het incident van 31 mei. Ook Turkije heeft onderzoek naar de bestorming van de vloot met hulpgoederen gedaan.

Israël heeft zich lang verzet tegen een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. Wegens de grote internationale druk zou de regering van Netanyahu zijn gezwicht. Over het precieze mandaat van het VN-team wordt nog onderhandeld.

Belangrijke stap

Netanyahu liet in een reactie weten dat Israël niets te verbergen heeft. Volgens de Israëlische krant Haaretz wil het land meewerken, zodat aan de wereld onthuld kan worden wat eind mei precies is gebeurd.

Een Turkse regeringsbron juichte het VN-onderzoek toe. Hij repte van ''een belangrijke stap om de onrechtvaardigheid te compenseren die Turkije is aangedaan'' bij de actie tegen de vloot met hulpgoederen.

Bondgenoten

Turkije en Israël zijn oude bondgenoten, maar de relatie is onder druk komen te staan door de aanval op het hulpkonvooi en andere incidenten.

De VN hadden ook twee voormalige hoge functionarissen van internationale hoven in Den Haag gevraagd voor het onderzoek. Oud-presidente Rosalyn Higgins van het Internationaal Gerechtshof en oud-president Philippe Kirsch van het Internationaal Strafhof hebben echter bedankt voor de eer, zo heeft het ANP in welingelichte kringen vernomen.

Blokkade

Israël viel het hulpkonvooi eind mei aan, omdat dat de blokkade van de door Hamas bestuurde Gazastrook trachtte te doorbreken. Volgens de activisten waren alleen hulpgoederen aan boord, maar Israël beschuldigde de vloot er van ook wapens mee te voeren.

Israël heeft inmiddels gezegd de omstreden blokkade van de Gazastrook te willen verlichten.