WENEN - De Libische leider Muammar Kaddafi heeft de in 2008 verongelukte uiterst rechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider geld gegeven voor zijn verkiezingscampagnes.

Honderdduizenden dollars cash werden regelmatig in een plastic zak bij Haider afgeleverd. Dat berichtte het Oostenrijkse blad Profil maandag op gezag van bronnen bij justitie en mensen uit de omgeving van de omstreden politicus.

Het geld werd opgedeeld in pakketjes van circa 7000 dollar en enkele vertrouwelingen van Haider wisselden die bij allerlei bankfilialen om. Haider zou goed bevriend zijn geweest met Kaddafi's zoon Saïf al-Islam.

45 miljoen

Profil meldde dat Haider 45 miljoen euro op bankrekeningen in Liechtenstein had staan, waarvan bij zijn dood nog 5 miljoen over was. Naast Haider had slechts een handjevol mensen toegang tot de bankrekeningen. Haiders vrouw Claudia wist naar eigen zeggen niets van het geld.

Belastingparadijs

Het Openbaar Ministerie in Liechtenstein ontkende maandag dat Haider miljoenen op rekeningen in het belastingparadijs had staan, aldus het Oostenrijkse persbureau APA. Verder sprak het OM berichten van Oostenrijkse media tegen dat Wenen Liechtenstein officieel om hulp heeft gevraagd bij het onderzoek naar vermeende miljoenen van Haider.

Haider is met name in 'zijn' regio Karinthië nog uiterst populair. Als politicus was hij omstreden wegens zijn uitlatingen over allochtonen en bijvoorbeeld zijn lof voor het werkverschaffingsprogramma van de nazi's.