AMSTERDAM - De reddingsdiensten in Pakistan kunnen de door overstromingen getroffenen in het noorden van het land nauwelijks hulp bieden. Naar schatting 28 duizend mensen waren maandag nog altijd door watermassa's van de buitenwereld afgesneden

De regering heeft minstens dertigduizend militairen naar het rampgebied gestuurd, maar overlevenden klagen over gebrek aan hulp.

"Wij hebben tenten nodig", zeiden inwoners van het dorp Kamp Koroona in het district Nowshera, een van de gebieden die het zwaarst zijn getroffen.

Honderden dorpsbewoners wachtten in de middenberm van een snelweg langs Kamp Koroona op hulp. Het was het enige droge stukje grond in de omgeving.

"Het hemd dat ik draag is het enige dat ik heb. Al het andere is weg", zei een van de bewoners, Faisal Islam.

Moessonregens

Zeker anderhalf miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen na zware moessonregens in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa. Volgens de rampendiensten zijn minstens elfhonderd mensen om het leven gekomen.

De autoriteiten spreken van de ergste overstromingen in tachtig jaar. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en duizenden woningen en enorme lappen landbouwgrond zijn verwoest. Ook zijn er tal van aardverschuivingen geweest.

Tientallen bruggen en een onbekend aantal dorpen zijn weggespoeld. In het district Swat zouden vrijwel alle bruggen zijn weggespoeld.

Noodfonds

VN-chef Ban Ki-moon heeft nog eens 10 miljoen dollar (7,6 miljoen euro) aan hulp uit een noodfonds toegezegd aan Pakistan. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties zei diep bedroefd te zijn door het stijgende dodental in het Zuid-Aziatische land.

Reddingsteams proberen 1500 in Swat gestrande toeristen te bereiken. De Pakistaanse luchtmacht zegt inmiddels vijfhonderd mensen met helikopters te hebben gered, onder wie enkele buitenlanders.

Hulporganisaties vrezen voor de uitbraak van ziektes als cholera, waarvan op sommige plaatsen in Swat al sprake zou zijn.

Scholen

Honderden overlevenden van het natuurgeweld zijn gevlucht naar scholen in de stad Peshawar en in Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kasjmir. Overlevenden in Peshawar klaagden over slechte noodopvang.

''De regering helpt ons niet'', aldus een 53-jarige. ''Het schoolgebouw waar ik onderdak heb gevonden, zit bomvol mensen. Er is niet genoeg eten en medicatie.''

Zware regenval

Volgens de Pakistaanse meteorologische dienst was de afgelopen dagen sprake van ongekend zware regenval. Voor de komende dagen voorspellen ze nog meer neerslag.

Ook het buurland Afghanistan is door de moessonregens getroffen. Volgens officiële bronnen heeft het noodweer daar ongeveer 65 levens geëist.

Overstromingen Pakistan