BAGDAD - Het aantal burgers in Irak dat door geweld om het leven is gekomen, is in juli in vergelijking met de maand daarvoor bijna verdubbeld.

Kostten bomaanslagen en andere gewelddadige acties in juni aan 204 burgers het leven, vorige maand was dat 396. In mei kwamen 275 burgers om.

Dat blijkt uit cijfers die de regering in Bagdad zaterdag heeft gepubliceerd. De toename van het geweld wordt gezien als teken dat rebellen profijt proberen te trekken uit de politieke spanningen. Door de verdeeldheid tussen de politieke partijen is er na de verkiezingen van maart nog altijd geen nieuwe regering gevormd.

Zondag staakte de sjiitische partij INA de onderhandelingen met de partij van premier Nuri al-Maliki, zolang de premier naar een tweede ambtstermijn blijft streven. INA verlangt een andere regeringsleider.

Geweld

Sinds de Amerikanen en Britten in maart 2003 Irak binnenvielen, heeft het geweld volgens de website www.iraqbodycount.org ongeveer 100.000 burgers het leven gekost.

Vorige week kwamen zeker negentien sjiitische pelgrims om door een aanslag nabij de voor hen heilige stad Kerbala. Op 21 juli verloren zeker vijftien burgers het leven, toen in de buurt van de stad Baquba op een drukbevolkte markt een autobom ontplofte.