BRASILIA - De VN-commissie voor werelderfgoed heeft twee nieuwe locaties bestempeld als erfgoed. Het gaat om de hooglanden in Sri Lanka en de eilandengroep PapahDünaumokuDükea, ten noordwesten van Hawaï.

Dat hebben de Unesco en de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN zaterdag laten weten.

De IUCN noemt de centrale hooglanden van Sri Lanka van groot belang voor de biodiversiteit. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie zijn de grotendeels ongeschonden wouden van de hooglanden een belangrijk leefgebied voor het Srilankaanse luipaard en tal van bedreigde planten en dieren.

Archeologische betekenis

De eilandengroep PapahDünaumokuDükea is van grote archeologische betekenis, onder meer door de overblijfselen van pre-Europese nederzettingen op enkele eilanden.

Verder zijn in het gebied uitgebreide koraalriffen. In en rond de eilandengroep komen zes bedreigde plantensoorten voor zoals de Fan palm.

Amsterdamse grachtengordel

Door de nieuwe benoemingen staan nu in totaal 892 locaties op de werelderfgoedlijst. De commissie vergadert zaterdag verder over de dertig resterende voordrachten. Daaronder bevindt zich ook de 17e eeuwse grachtengordel van Amsterdam. Vermoedelijk valt het besluit daarover in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd).