MOSKOU - De Russische brandweer heeft de hevige bosbranden, die zeker dertig levens hebben geëist, onder controle. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties zaterdag laten weten.

Het ministerie stelde dat voor het bestrijden van de bosbranden 238.000 brandweerlieden, 25.000 voertuigen en tal van blusvliegtuigen zijn ingezet.

De autoriteiten houden rekening met nieuwe bosbranden, omdat meteorologen voor de komende dagen opnieuw hoge temperaturen en droogte voorspellen.

Premier Vladimir Poetin probeerde het optimisme over de vooruitgang bij het bestrijden van de branden te temperen.

Gespannen situatie

Hij erkende dat op enkele fronten vooruitgang is geboekt, maar voegde eraan toe dat nog steeds sprake is ''van een zeer gespannen situatie''. Ook verscheidene brandweerlieden stelden dat de situatie in delen van het westen van Rusland nog altijd zeer zorgelijk is.

Rusland kampt al geruime tijd met extreme hitte en droogte. Deze zomer is de heetste sinds het begin van de moderne klimaatwaarneming 130 jaar geleden. De sterke wind heeft de branden aangewakkerd.

Voronesj

Onder de door bosbranden getroffen gebieden is de regio rond de stad Voronesj, enkele honderden kilometers ten zuiden van de hoofdstad Moskou. Ook het gebied rond de stad Nizjni Novgorod ten oosten van Moskou is zwaar getroffen.

Circa 1300 huizen zijn in de afgelopen dagen afgebrand. Verder is er volgens gegevens van zaterdag van het ministerie van Noodsituaties tot dusver 1200 vierkante kilometer bos in vlammen opgegaan.

Vrijdag sprak het ministerie nog van 850 vierkante kilometer afgebrand bos.

Bosbranden Rusland onder controle