ISLAMABAD - Het dodental door overstromingen na hevige moessonregens in Pakistan is tot 870 opgelopen.

Dat hebben de autoriteiten in het Centraal-Aziatische land zaterdag laten weten.

Een dag eerder repten de autoriteiten nog van ruim vierhonderd doden. Door de aanhoudende regenval van de afgelopen dagen zijn in het noordwesten van Pakistan rivieren buiten hun oevers getreden en duizenden hectare landbouwgrond verwoest.

Aardverschuivingen

Ook zijn er tal van aardverschuivingen geweest. Een aantal dorpen en circa 45 bruggen zijn weggespoeld.

De Verenigde Naties meldden zaterdag dat ruim een miljoen mensen door het noodweer zijn getroffen. Volgens Pakistaanse media zijn het de ergste overstromingen in de regio van de afgelopen tachtig jaar.

Peshawar, met drie miljoen inwoners de grootste stad van het noordwesten van Pakistan, en de districten Shanglat en Swat zijn van de buitenwereld afgesloten omdat de wegen er naartoe zijn ondergelopen.

Vluchten

Volgens de BBC zijn honderdduizenden mensen naar hoger gelegen gebieden gevlucht. Tal van mensen hebben hun toevlucht gezocht in moskeeën en scholen.

Het Pakistaanse leger heeft helikopters en boten naar het rampgebied gestuurd om bewoners te evacueren. Pakistan heeft de internationale gemeenschap officieel nog niet om hulp gevraagd. De minister van Informatie van de provincie Khyber Pakthtunkhwa heeft wel laten weten dat steun uit het buitenland welkom is.

Afghanistan

Ook het buurland Afghanistan is door de moessonregens getroffen. Het hoofd van het bureau rampenbestrijding liet zaterdag weten dat het noodweer zeker 65 levens heeft geëist.

Bijna de helft van de doden viel in de noordoostelijke provincie Kapisa. Ook in andere provincies als Nangarhar, Laghman, Kunar en Logar kwamen mensen om door overstromingen na zware regenval.

Europese Commissie

De Europese Commissie heeft zaterdag 30 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan de getroffen bevolking van Pakistan. ''Ik ben blij dat we nieuwe humanitaire hulp kunnen bieden voor de meest kwetsbaren in Pakistan.", aldus EU-commissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp).

Ze hoopt dat de vechtende troepen in Pakistan de hulpverleners met rust laten. De Europese Commissie stuurt tenten, dekens, keukengerei, voedselhulp, drinkwater en vele andere zaken.

In de laatste twaalf maanden heeft de Europese Commissie totaal 101 miljoen euro aan hulp gegeven voor de slachtoffers van de humanitaire problemen in Pakistan, inclusief het geld van zaterdag.

Noodweer Pakistan