DUISBURG - In de gotische Salvatorkerk in het centrum van Duisburg is zaterdag een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Loveparade gehouden.

''De Loveparade werd een dodendans'', zei de bestuursvoorzitter van de Evangelische Kerk in het Rijnland, Nikolaus Schneider.

Hij stelde dat de ''dood zijn verschrikkelijke gezicht heeft laten zien'', op een feest vol levensvreugde. Schneider zei dat het denken van de mensen wordt beheerst door ''verdriet en vertwijfeling, hulpeloosheid en woede''. De dienst duurde ongeveer een uur.

21 doden

Bij het technofeest in de Duitse stad kwamen exact een week geleden 21 mensen om, doordat zij in een overvolle tunnel naar het festivalterrein werden verdrukt. Onder de doden was een Nederlander.

Aan het eind van de dienst voerde een duidelijk geëmotioneerde premier Hannelore Kraft van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen het woord. Ze zei dat ze in de afgelopen dagen met veel nabestaanden van slachtoffers heeft gesproken en dat die gesprekken haar zeer hebben geraakt.

Angela Merkel

In de kerk was plaats voor 550 mensen. Behalve mensen die bij de Loveparade gewond zijn geraakt, en nabestaanden van de slachtoffers waren onder anderen president Christian Wulff, bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Bondsdag, Norbert Lammert, naar de Salvatorkerk gekomen.

De voorgangers van de oecumenische dienst was naast Schneider de rooms-katholieke bisschop van Essen, Franz-Josef Overbeck.

Aftreden burgemeester

De burgemeester van Duisburg, Adolf Sauerland, kwam niet naar de rouwdienst, nu steeds luider om zijn aftreden wordt geroepen. Hij ligt onder vuur wegens het uit de hand gelopen technofeest. Velen zijn woedend over de houding van het gemeentebestuur.

Duizenden mensen, voor wie in de kerk geen plaats was, konden de dienst op grote schermen volgen in onder meer het stadion van de voetbalvereniging MSV Duisburg en een kerk in de stad in het Ruhrgebied.

Opheldering beloofd

Premier Kraft belooft dat er een antwoord komt op de vraag wie verantwoordelijk is voor het drama op de Loveparade een week geleden in Duisburg. Kraft deed haar belofte tijdens een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van het technofeest.

''Hoe kon dit gebeuren? Wie draagt schuld? Wie is er verantwoordelijk'', zei een geëmotioneerde Kraft aan het eind van de dienst in de Salvatorkerk in Duisberg. ''Die vragen moeten en zullen worden beantwoord.''

Kraft beloofde steun aan de nabestaanden van de 21 mensen die bij de Loveparade om het leven kwamen. ''Maar we weten ook dat we de volle omvang van hun verdriet niet kunnen begrijpen en dat we het verdriet niet kunnen verzachten'', zei de premier.

Herdenking Loveparade