BRASILIA - De VN-commissie voor werelderfgoed heeft vrijdag het Amerikaanse natuurgebied de Everglades op de lijst van bedreigd erfgoed gezet.

De conditie van de bekende moeraslanden in de staat Florida gaat hard achteruit, aldus Unesco.

De commissie vergadert deze week in Brazilië over de staat van het werelderfgoed. Volgens de experts is de watertoevoer naar de zogeheten wetlands in de afgelopen jaren teruggelopen met 60 procent.

Door vervuiling zijn planten excessief gaan groeien en is het aantal diersoorten afgenomen.

Woningbouw

De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van het gebied is de bouw van woningen en de toename van akkerbouw in de regio. Het is de tweede keer dat de Everglades zijn bestempeld als bedreigd erfgoed.

Eerder gebeurde dat in 1993 nadat de orkaan Andrew veel schade had toegebracht aan het gebied, dat bekend staat om de alligators.

Oerwoud Madagaskar

De commissie besloot ook een belangrijk oerwoud op Madagaskar op de lijst met bedreigd erfgoed te zetten. Het Atsinanana-woud kampt sinds de politieke crisis van 2009 met illegale houtkap en illegale jacht op maki's.

Donderdag belandden de kathedraal van Bagrati en het klooster van Gelati in Georgië ook al op de lijst, evenals de Tombes van de Buganda Koningen in Uganda.

Gunstig effect

Plaatsing van erfgoed in de gevarenzone kan een gunstig effect hebben. Eerder deze week werden de Galapagoseilanden weer op de gewone werelderfgoedlijst gezet, omdat de situatie in het gebied verbeterd was.

Unesco hoopt met de plaatsing op de lijst van bedreigd erfgoed overheden te dwingen meer te doen aan het behoud en de bescherming van een gebied. In sommige gevallen helpt het niet.

Arabische Orix

Zo werd vorig jaar het Elbedal bij Dresden 'onterfd' door de aanleg van een brug. Eerder schrapte Unesco ook een natuurgebied in Oman toen de Arabische Orix die men met de erfgoedstatus wilde beschermen, desondanks uitstierf.