BOGOTE - De linkse Colombiaanse FARC-beweging heeft vrijdag een videoboodschap vrijgegeven waarin rebellenleider Alfonso Cano voorstelt om een gesprek aan te gaan met de nieuwe president van Colombia, Juan Manuel Santos, die op 7 augustus beëdigd wordt.

''We zijn vastbesloten om een politieke oplossing te vinden'', zei Cano in het circa 30 minuten durende filmpje, dat in drie delen op de website van tijdschrift Resistencia werd geplaatst.

Het blad is volgens het Colombiaanse ministerie van Defensie een spreekbuis van de FARC. Cano suggereerde te praten over de ''schande'' dat de VS zeven militaire bases in Colombia hebben.

Volgens Cano zijn eerdere vredesgesprekken mislukt omdat de regering niet geïnteresseerd was in een akkoord.

Ook zou een aantal regeringen achter elkaar hebben gefaald het gewapend conflict op militaire wijze te beëindigen.

Socialistische staat

De FARC is in 1964 opgericht. Aanvankelijk vocht de beweging voor het realiseren van een socialistische staat, maar tegenwoordig houdt de FARC zich vooral bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel en ontvoeringen.

De FARC zou over 7500 tot 10.000 strijders beschikken.

Colombia en buurland Venezuela zijn momenteel verwikkeld in een diplomatieke crisis vanwege de FARC.

Bogotá heeft Caracas ervan beschuldigd Colombiaanse rebellen op zijn grondgebied te tolereren. Daarop verbrak de Venezolaanse president Hugo Chávz alle betrekkingen met Colombia.

Foto's

Tijdens een conferentie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington had de ambassadeur van Colombia videomateriaal, foto's en kaarten getoond.

Daaruit zou blijken dat Venezuela bescherming en onderdak biedt aan circa 1500 linkse guerrillastrijders van de FARC. De regering-Chávez heeft de beschuldigingen weersproken.