DUISBURG - Bijna een week na het drama tijdens de Loveparade in Duisburg liggen nog 25 mensen in ziekenhuizen. Dat meldde een woordvoerster van de politie vrijdag.

Afgelopen zaterdag vonden twintig mensen de dood tijdens een uitbraak van massapaniek bij de ingang van het terrein waar de Loveparade werd gehouden.

Woensdag bezweek nog een bezoekster aan de verwondingen die ze had opgelopen tijdens het evenement. Onder de slachtoffers was een 22-jarige Nederlander.

Duisburg houdt zaterdag een rouwdienst voor de dodelijke slachtoffers van de Loveparade. Bondskanselier Merkel liet weten haar vakantie te onderbreken om bij de dienst aanwezig te zijn.

Manipulatie

Vrijdag meldde de krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung dat de bezoekersaantallen van de Loveparade in Duitsland de afgelopen jaren stelselmatig werden gemanipuleerd.

In mededelingen naar publiek en media werd het daadwerkelijke aantal bezoekers van het dansevenement jarenlang verdrievoudigd.

De gemeenten waar de technofeesten werden georganiseerd, deden mee aan de misleiding van het publiek.

Tiësto

De Nederlandse dj Tiësto, die op het moment dat het drama zich zo'n beetje voltrok stond te draaien tijdens het dancefeest, stelt dat de Loveparade al een tijd niet meer zo was als vroeger.

''De Loveparade was eigenlijk al een beetje een afgeschreven verhaal. Hij had eigenlijk in Berlijn moeten blijven'', aldus de wereldberoemde dj.

Tiësto, die in het dagelijks leven eigenlijk Tijs Verwest heet, heeft weinig meegekregen van de chaos en paniek. Hij hoorde 's avonds pas in Portugal, waar hij een volgende klus had, wat er zich op het dancefeest had afgespeeld.