VORONESJ - Delen van Rusland zijn getroffen door hevige bosbranden, die inmiddels 23 mensen het leven hebben gekost.

Dorpen gingen al in vlammen op en duizenden mensen zijn geëvacueerd. Dat meldden ambtenaren van het ministerie van Rampenbestrijding in het grootste land ter wereld vrijdag.

Rusland, dat al gebukt ging onder een hittegolf, kreeg ook nog te maken met orkaanachtige stormen. Volgens de jongste cijfers staat het dodental op zeker 35.

President Dmitri Medvedev besloot de strijdkrachten in te zetten bij de bestrijding van de branden. Hij sprak over een zeer ernstige situatie.

Voronesj

De branden woedden in de regio rond de stad Voronesj, enkele honderden kilometers ten zuiden van de hoofdstad Moskou, nabij het buurland Oekraïne.

Ook het gebied rond de stad Nizjni Novgorod ten oosten van Moskou is zwaar getroffen. Onder de slachtoffers zijn ook brandbestrijders.

Poetin

Premier Vladimir Poetin bezocht vrijdag een dorp in de buurt van Nizjni Novgorod, waar het vuur alle 341 huizen heeft verwoest.

Op de televisie was te zien hoe de premier met opgerolde mouwen werd omringd door boze bewoners, die huilend eisten dat zij nog voor de strenge winter een nieuw onderkomen hebben.

Poetin beloofde hun dat het dorp herbouwd zal worden en dat zij voor de winter weer een huis hebben. Bovendien krijgen de bewoners niet de standaardvergoeding van 50.000 roebel (1268 euro) per huishouden, maar vier keer zo veel.

Extreme hitte

Rusland kampt al geruime tijd met extreme hitte en droogte. Deze zomer is de heetste sinds het begin van de moderne klimaatwaarneming 130 jaar geleden. De sterke wind heeft de branden aangewakkerd.

Volgens de autoriteiten is inmiddels 866 vierkante kilometer bos vernietigd. Dat is een gebied ongeveer zo groot als Berlijn, de hoofdstad van Duitsland.

De brandweer zet blusvliegtuigen in om huizen nat te maken en erger te voorkomen. Veel huizen in Rusland zijn van hout en dus extra kwetsbaar voor brand.