MOSKOU - De belangrijkste adviseur op het gebied van mensenrechten van de Russische president Dmitri Medvedev heeft vrijdag onverwachts haar vertrek aangekondigd.

Dat gebeurde op de dag dat Medvedev zijn handtekening zette onder een controversiële wet, die de geheime dienst FSB nog meer macht geeft.

Mensenrechtenorganisaties hebben geen goed woord over voor het besluit van de president. Dat zou een terugkeer inhouden naar de duistere tijden van de Sovjet-Unie, toen de geheime dienst KGB, de voorganger van de FSB, oppermachtig was.

Ella Pamfilova, de voorzitter van de presidentiële raad voor mensenrechten en ontwikkeling van de burgermaatschappij, zei tegen verslaggevers dat ze op dit moment niets wil zeggen over de reden om haar functie neer te leggen. ''Het is mijn persoonlijke beslissing; niemand heeft me gedwongen'', aldus Pamfilova.

Medvedev, zelf een advocaat, is president sinds 2008 en beloofde al vaker democratische hervormingen door te voeren. In de praktijk is daarvan nog weinig gebleken.