ROME - De grootste regeringspartij van Italië, het Volk van de Vrijheid (PDL) van premier Silvio Berlusconi, is uit elkaar gevallen. Aanhangers van medeoprichter Gianfranco Fini hebben vrijdag besloten zich af te splitsen.

De centrumrechtse regeringscoalitie van Berlusconi lijkt daarmee beroofd van haar meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer.

De dissidente PDL-parlementariërs besloten zelfstandig door te gaan, nadat het partijbestuur het vertrouwen in Fini had opgezegd.

De 33 ex-PDL'ers gaan samen verder onder de naam Toekomst en Vrijheid voor Italië. Fini zelf maakt geen deel uit van de groep.

Fini is voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden. Berlusconi vroeg Fini afstand te doen van zijn positie als Kamervoorzitter omdat zijn opvattingen ''absoluut niet stroken'' met die van de partij. Fini weigerde dat.

Spanningen

De laatste maanden liepen de spanningen tussen Berlusconi en Fini al hoog op, doordat Fini zich openlijk ergerde aan schandalen binnen de partij.

Hij vindt onder meer dat politici die een justitieel onderzoek tegen zich hebben lopen, moeten aftreden. Berlusconi wilde zich niet de les laten lezen door de Kamervoorzitter.

Politici die door de rechter zijn veroordeeld, kunnen gewoon naaste medewerkers van Berlusconi blijven.

Bevrijd

Berlusconi zei blij te zijn over de breuk met Fini. ''Ik voel me bevrijd, net zoals na mijn echtscheiding.'' Zijn vrouw Veronica ging weg bij Berlusconi, onder meer omdat hij omging met een minderjarig meisje.

Als te veel parlementariërs de PDL verlaten, wil Berlusconi de vervroegde gang naar de stembus wagen, ondanks de slechte opiniepeilingen van dit moment: ''Ik ben een ondernemer; ik ben gewend aan risico.''

Berlusconi en Fini richtten de PDL vorig jaar samen op. De partij is een fusie van Berlusconi's Hup Italië (FI) en Fini's postfascistische Nationale Alliantie (AN).