MEXICO-STAD - Met de dood van Igancio 'Nacho' Coronel is de machtigste criminele organisatie van Mexico een gevoelige slag toegebracht.

Coronel was een van de drie belangrijkste leiders van het Sinaloa Kartel, samen met Ismael 'El Mayo' Zambada en Joaquín 'De Kleine' Guzmán.

Coronel (56) smokkelde de laatste tien jaar behalve synthetische drugs ook vele tonnen cocaïne met vissersbootjes van Colombia naar de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had een beloning van liefst vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Het Sinaloa-kartel, uit de gelijknamige deelstaat in Noord-Mexico, is de machtigste bende van het land, met contacten over de hele wereld. Het is berucht om het gebruik van extreem geweld, zoals onthoofdingen. Bovendien heeft het de reputatie expert te zijn in het omkopen van de autoriteiten.

Hechte banden

De deelstaat Sinaloa wordt in de volksmond ook wel het 'Sicilië van Mexico' genoemd, vanwege de hechte banden tussen het Sinaloa-kartel, politie en politiek. Kartelleider Joaquín Guzmán is na Osama Bin Laden de meest gezochte man ter wereld. De banden tussen de kartelleiders zijn hecht; zo zou Coronel getrouwd zijn met een nicht van Guzmán.

Volgens Javier Valdéz, misdaadjournalist in Sinaloa, is de dood van Coronel belangrijk in de strijd tegen de drugskartels: ''Hoewel Guzmán de echte leider van de organisatie is, zal de dood van Coronel het Sinaloa-kartel zeker hard treffen. Hij was de leider van de operaties in Centraal-Mexico. Ik denk daarom dat het niet de bedoeling was hem te doden. Hij was te belangrijk.''

Niet zichtbaar

Volgens Valdéz was Coronel een drugsbaron die weinig zichtbaar te werk ging. ''Hij werkte vooral in de deelstaten Jalisco en Michoacán en in die gebieden is veel minder drugsgeweld dan in andere delen van het land.'' Volgens de journalist zal de arrestatie geen langetermijngevolgen hebben: het kartel zal snel een opvolger voor Coronel weten te vinden.

Voor de Mexicaanse autoriteiten is de dood van Coronel een belangrijke opsteker. De regering wordt er al geruime tijd van beschuldigd het Sinaloa-kartel minder hard aan te pakken dan andere organisaties.

Enkele maanden geleden concludeerde het Amerikaanse radiostation NPR na onderzoek dat er veel minder leden van Sinaloa waren gearresteerd dan van rivaliserende bendes. Dit werd door de regering van president Felipe Calderón altijd stelselmatig ontkend.

De dood van Coronel is het belangrijkste resultaat in de strijd tegen de georganiseerde misdaad sinds december vorig jaar, toen Arturo Beltrán Leyva door militairen in Cuernavaca werd gedood. Die laatste leidde met zijn vier broers het Beltrán Leyva-kartel. Die organisatie is eveneens afkomstig uit Sinaloa en maakte tot een conflict met Guzmán in 2008 deel uit van het Sinaloa-kartel.