DOUAI/VILLERS-AU-TERTRE - Een 45-jarige vrouw heeft donderdag in Noord-Frankrijk bekend acht van haar kinderen, allen zuigelingen, te hebben vermoord omdat ze niet meer kinderen wilde en weigerde om de dokter om anticonceptiemiddelen te vragen.

De vrouw, voedingsassistente Dominique Cottrez, heeft acht keer haar pasgeboren baby verstikt en in de tuin van haar woning of in die van haar ouders begraven. Ze wordt beschuldigd van doodslag.

Ze leed een teruggetrokken leven in het dorpje tussen de velden van Noord-Frankrijk. De vrouw heeft bezworen dat haar echtgenoot, Pierre-Marie, niets van haar zwangerschappen en niets van de dood van de pasgeboren baby's heeft geweten. De kinderen werden tussen 1989 en 2006 of 2007 geboren.

De openbaar aanklager in Douai, 170 kilometer ten noorden van Parijs, ging daarin met haar mee. De echtgenoot ging donderdag vrijuit.

Eerder suggereerden bronnen bij het plaatselijke Openbaar Ministerie dat hij werd beschuldigd van het niet aangeven van de misdaden en het verbergen van de stoffelijke resten.

Botten

De zaak kwam aan het licht toen de nieuwe bewoners van een pand dat eerder van de ouders van de vrouw was, zaterdag op botten van zuigelingen stuitten bij het aanleggen van een vijvertje in de tuin.

Later vond de politie meer stoffelijke resten van zuigelingen bij de woning van het echtpaar Cottrez in hetzelfde dorpje Villers-au-Tertre, ten zuidoosten van Douai.

Het echtpaar stond hoog aangeschreven in het plaatsje van nog geen zevenhonderd inwoners. Daar heerst verbijstering over de vondst. Het echtpaar, dat dinsdag werd aangehouden, had ogenschijnlijk een volkomen normaal gezin.

De twee genoten respect en de man, een gemeenteraadslid, gold als zeer sociaal. Ze hebben volgens Franse media twee volwassen dochters en kleinkinderen.

Moeder

De zaak is een nieuwe kindermoord die door een moeder is gepleegd en die Frankrijk schokt. Afgelopen jaar nog werd een moeder tot acht jaar cel veroordeeld omdat ze tussen 1999 en 2003 drie baby's door verstikking om het leven had gebracht.

In 2007 werden zes dode zuigelingen ontdekt in het Normandische Valognes. De toen 34-jarige moeder bekende de moorden. Twee maanden eerder werden drie dode pasgeboren baby's aangetroffen in de woning van hun moeder in Albertville, in de Franse Alpen.

De moeder bekende haar baby's tussen 2001 en 2006 te hebben gedood. Begin 2006 werden de resten van drie zuigelingen, begraven in een tuin in het Centraal-Franse Contres, gevonden. De zaak is nog niet opgelost.

Babymoorden Douai