DUISBURG - Honderden boze Duisburgers hebben donderdag voor het stadhuis van de stad in het Duitse Ruhrgebied het aftreden geëist van burgemeester Adolf Sauerland.

De actievoerders houden de bestuurder medeverantwoordelijk voor de 21 doden als gevolg van het uit de hand gelopen dansfeest Loveparade afgelopen zaterdag.

Met megafoons riepen de betogers leuzen als: ''Sauerland eruit!'', zo meldt de regionale krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

Zij trokken vervolgens door het centrum naar de Life Saver Brunnen, een fontein met een metershoog beeld van een moederfiguur die levens redt.

Zondag al was Sauerland uitgescholden en met vuilnis bekogeld toen hij de plek des onheils bezocht bij de tunnel, die zich ontpopte als noodlottige flessenhals.

Rouwdienst

Aanstaande zaterdag wordt het opnieuw druk in Duisburg. De politie verwacht tienduizend mensen bij de rouwdienst, sommige organisatoren spreken van 100.000. Volgens een politiewoordvoerder wordt er alles aan gedaan om de mensenstroom deze keer wel in goede banen te leiden.

De Salvatorkirche in hartje Duisburg, een van de belangrijkste gotische kerken aan de Duitse Nederrijn, biedt ruimte aan maximaal zeshonderd bezoekers. Belangstellenden voor wie geen plek is in het gebedshuis, kunnen de rouwdienst volgen op grote beeldschermen die worden neergezet voor het stadhuis en aan de Innenhafen, het het dichtst bij het centrum gelegen gedeelte van de grootste binnenhaven van Europa.

Ook wordt overwogen om het stadion open te stellen van MSV Duisburg, de plaatselijke voetbalclub. De rouwdienst wordt georganiseerd door de katholieke en de protestantse kerk en door de regering van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Premier Hannelore Kraft zal de rouwdienst met haar voltallige kabinet bijwonen.

De ARD, het eerste net van de Duitse publieke omroep, bericht zaterdag van 10.45 tot 12.30 uur live over de rouwdienst.