JILIN - Zeker drieduizend vaten met chemicaliën zijn in de rivier de Songhua beland in het noordoosten van de Chinese provincie Jilin. Ook vierduizend lege vaten zijn na de overstroming van een industrieterrein in de rivier terechtgekomen.

Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Reddingswerkers en militairen proberen de vaten uit de rivier te halen voor ze het water vervuilen.

De drinkwatertoevoer naar de stad Jilin is enige tijd stilgelegd om te voorkomen dat de inwoners vervuild water binnenkrijgen. Op zeven plekken in de rivier wordt de waterkwaliteit in de gaten gehouden.

Brandbare vloeistof

Elk vat bevat 170 kilo chemicaliën. Het merendeel is gevuld met trimethylchloorsilaan, een kleurloze, brandbare vloeistof met een scherpe lucht. Circa vijfhonderd vaten bevatten hexamethyldisilazaan, tevens een kleurloze vloeistof. Vooralsnog lijken tests erop te wijzen dat de rivier nog niet vervuild is.

In november 2005 werd het water in Jilin ook afgesloten nadat de rivier vervuild was door chemicaliën. Toen was een ontploffing bij een petrochemisch bedrijf de oorzaak.