LOS ANGELES - De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft woensdag de financiële noodtoestand uitgeroepen voor zijn armlastige staat.

De meeste ambtenaren moeten daardoor maandelijks drie dagen onbetaald verlof opnemen, totdat de nieuwe overheidsbegroting is vastgesteld.

Schwarzenegger zei dat Californië met een begrotingstekort van 19 miljard dollar (14,6 miljard euro) op de rand staat van de financiële afgrond.

Goederen

Hij zei ook dat de staat vanaf augustus wellicht zogenoemde 'IOU's' moet uitgeven. Dat zijn kwitanties waarin de staat schuld erkent bij leveranciers van goederen en diensten. Leveranciers krijgen deze papieren in plaats van geld, totdat de staat weer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Californië heeft betalingen aan scholen en lokale overheden al uitgesteld.

Schwarzenegger pleit voor een nieuwe begroting waarin meer dan 12 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) bezuinigd wordt, onder meer op armenhulp. Hij verwacht echter niet dat de nieuwe begroting er snel komt.

Californië verkeert al lange tijd in financiële problemen, onder meer de door de wereldwijde economische crisis en de lagere belastinginkomsten die daarmee gepaard gaan. De staat balanceerde vorig jaar zelfs op de rand van een faillissement.