MONTREAL - Canadese archeologen hebben het wrak gevonden van het Britse schip HMS Investigator waarmee de zeeroute tussen de Atlantische en de Grote Oceaan werd ontdekt. Het schip verging 157 jaar geleden.

Dat maakten de Canadese autoriteiten woensdag bekend.

De HMS Investigator was in 1850 naar de koude wateren van de poolarchipel van Canada gestuurd om naar twee verloren schepen van de Britse marine te zoeken.

Ontdekkingsreiziger

Deze schepen waren in 1845 onder leiding van ontdekkingsreiziger Sir John Franklin op expeditie gestuurd om een vaarroute te vinden tussen de Atlantische en Grote Oceaan: de Noordwestelijke Doorvaart.

De HMS Investigator werd uiteindelijk achtergelaten toen het schip al drie winters vastlag in het ijs.

Beroemde route

De bemanning onder leiding van kapitein Robert McClure ging verder per slee en voltooide de beroemde route, echter zonder deze daadwerkelijk helemaal bevaren te hebben. Franklin en zijn reisgenoten werden niet meer gevonden.

De Canadese archeologen vonden de HMS Investigator zondag met behulp van sonar. Het schip was nauwelijks afgedreven van de plek waar het meer dan anderhalve eeuw geleden voor het laatst gezien was. Het schip is dankzij het ijskoude oceaanwater nog in goede staat.