BRASILIA - De Galapagoseilanden staan sinds woensdagavond niet langer op de lijst voor Werelderfgoed in gevaar.

Ecuador, waar de eilandengroep bij hoort, heeft de omstandigheden op de eilanden zodanig verbeterd dat het erfgoed goed behouden kan blijven.

Dat concludeerde VN-commissie voor werelderfgoed op de jaarlijkse vergadering in Brazilië.

De negentien Galapagoseilanden waren in 1978 de eersten die een plekje kregen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Rijk zeeleven

De eilandengroep staat vooral bekend om het rijke zeeleven. De eilanden zijn een ''levend museum'' en een ''tentoonstelling voor de evolutie'', aldus Unesco. Charles Darwin bezocht de eilandengroep in 1835 en kreeg daar inspiratie voor de evolutietheorie.

Door toerisme, immigratie en nieuwe diersoorten kwam het paradijs echter in gevaar, besloot Unesco in 2007.

Cruisegangers

Het aantal dagen dat cruisegangers op de eilanden verbleven, steeg in 15 jaar tijd met 150 procent. Ook trokken steeds meer mensen naar de eilanden om in het toerisme te gaan werken en nam het verkeer over het water tussen de eilanden explosief toe.

Plaatsing van erfgoed in de gevarenzone kan, zoals bij de Galapagoseilanden, een gunstig effect hebben. Unesco hoopt met de beslissing overheden te dwingen meer te doen aan het behoud en de bescherming van het gebied. In sommige gevallen helpt het niet.

Onterfd

Zo werd vorig jaar het Elbedal bij Dresden 'onterfd' door de aanleg van een brug. Eerder schrapte Unesco ook een natuurgebied in Oman toen de diersoort die men met de erfgoedstatus wilde beschermen, desondanks uitstierf.

De commissie vergadert nog tot en met 3 augustus. De komende dagen wordt bepaald welke nieuwe locaties zich voortaan werelderfgoed mogen noemen. Amsterdam dingt mee met de 17e eeuwse grachtengordel in de binnenstad.