PHOENIX - Een Amerikaanse rechter heeft woensdag belangrijke delen van een omstreden anti-illegalenwet van de Amerikaanse staat Arizona geblokkeerd, een dag voor de geplande inwerkingtreding.

Onder meer de regering-Obama maakte bezwaar tegen de wet. Washington vindt dat immigratiezaken onder de verantwoordelijkheid vallen van de nationale regering.

Ook mensenrechtenactivisiten stapten naar de rechter.

De rechter verbood de bepaling dat een agent moet proberen de migratiestatus van een staande gehouden, gearresteerde of aangehouden persoon vast te stellen als de agent vermoedt dat de persoon niet legaal in het land is.

Misdrijf

De wet zou voor de eerste keer in de Verenigde Staten illegale immigratie tot een misdrijf maken. Ook personen die dergelijke illegalen zouden helpen of werk verschaffen, zouden strafbaar worden.

Het door Republikeinen gedomineerde parlement van Arizona wil met de nieuwe wet vooral de toestroom van illegale immigranten uit het zuidelijke buurland Mexico indammen. De maatregel is ook bedoeld tegen drugshandel en -criminaliteit.

Racisitische wet

Tegenstanders spreken over een racistische wet. Ze maken zich onder meer zorgen dat slachtoffers of getuigen van misdaden zich niet meer zullen melden als ze niet in het bezit zijn van verblijfsdocumenten. Critici menen ook dat de wet lokale politiemensen ertoe aanzet mensen te ondervragen op grond van hun uiterlijk.

Functionarissen in Arizona vinden echter dat hun staat wordt overspoeld door illegale immigranten. Die zouden de criminaliteitscijfers omhoog doen schieten en een zwaar beroep doen op de financiële middelen van de staat. Van de 6,6 miljoen inwoners van Arizona zijn er naar schatting 460.000 illegaal.

Doorn in oog

De wetgeving is ook een doorn in het oog van het buurland Mexico, van waaruit elke maand duizenden illegalen hun heil zoeken in de VS. Een groep Spaanstalige vrouwen protesteert al weken voor het parlement in Phoenix tegen de wet.