AMSTERDAM - Burgemeester Adolf Sauerland van Duisburg zou op de hoogte zijn geweest van de veiligheidsrisico’s van de Loveparade.

Dat melden de regionale kranten van het  Duitse mediaconcern WAZ in een reconstructie van de besluitvorming in de aanloop naar het drama. Bij het dancefestival kwamen zaterdag in het gedrang 21 mensen om het leven.

De kranten beschikken over een verslag van een bijeenkomst in juni waarop gesproken wordt over de veiligheid. In het verslag komt naar voren dat deskundigen zware kritiek uiten op het kleine aantal vluchtwegen.

Twijfels

Maandag beweerde Sauerland dat hij niets af wist van de twijfels over de organisatie die er vooraf bij politie en brandweer zouden hebben bestaan.

Volgens de verslagen zou er in totaal minimaal 440 meter aan nooduitgangen beschikbaar moeten zijn voor de toen nog 220.000 mensen waarmee rekening werd gehouden.

Organisatie

Volgens Duitse media houdt de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen de organisatie van de Loveparade verantwoordelijk voor het drama.

Het bedrijf Lopavent zou voortdurend door zowel deskundigen als autoriteiten zijn gewaarschuwd voor de veiligheidsproblemen, maar ging steeds uit van verkeerde berekeningen over de bezoekersstromen op het festivalterrein.

Mensenstroom

Uit eerste conlusies van het onderzoek van de regering van Noord-Rijnland-Westfalen blijkt verder dat de ordedienst onvoldoende mensen heeft ingezet om de mensenstroom in goede banen te leiden.

De tunnel die de enige toegangsweg was tot het dansfeest, had met 30.000 mensen per uur onvoldoende capaciteit om de toestroom te verwerken.

Minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger presenteerde de resultaten woensdagmiddag tijdens een persconferentie in Düsseldorf.