DUISBURG - Het aantal van 1,4 miljoen bezoekers bij de Loveparade, dat Duitse media zaterdag noemden, is ''wiskundig onmogelijk''.

Zoveel mensen konden niet met het beschikbare vervoer komen en zouden ook geen plaats gevonden kunnen hebben op het festivalterrein.

Dit heeft de Duisburgse politiewoordvoerder Ramon van der Maat maandag gezegd. Volgens hem was er sprake van maximaal 300.000 à 400.000 bezoekers. Hij wees er op dat organisatoren van grote evenementen de bezoekersaantallen vaak overdrijven.

De chef van de organisatie van de Loveparade, Rainer Schaller, heeft sinds de ramp de gebeurtenissen laten evalueren in gesprekken met de tweeduizend medewerkers en door een analyse van videobeelden.

Hij kwam maandagavond tot de conclusie dat er op het moment van de ramp circa 187.000 mensen op het feestterrein waren.

Vergunning

Burgemeester Adolf Sauerland (CDU) van Duisburg heeft pas zaterdagochtend om 9 uur de vergunning voor de Loveparade getekend, toen duizenden feestgangers al onderweg waren naar het feestterrein en het gemeentebestuur geen andere keus meer had.

Dit zal de krant Kölnische Rundschau dinsdag melden op gezag van politiekringen. Vrijdag was nog op diverse vergaderingen over het evenement gediscussieerd. Brandweer en politie stelden toen dat het dansfeest niet kon plaatshebben zoals gepland.

Volgens agenten met veel ervaring met grote evenementen is het gebruikelijk dat de nodige vergunningen weken of zelfs maanden van tevoren worden afgegeven.

Duitsland rouwt