DUISBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt wie mogelijk verantwoordelijk is voor dood door schuld bij de tragedie op het dansfestijn Loveparade in de Duitse stad Duisburg.

Dat heeft openbaar aanklager Rolf Haferkamp zondag bekendgemaakt.

Het OM heeft het veiligheidsplan van de Loveparade bij de organisatoren en de stad Duisburg zaterdag in beslag genomen voor onderzoek.

Volgens de politie is niemand van de slachtoffers omgekomen in de tunnel die als toegangsweg naar het festivalterrein diende, maar zijn ze nog voor de tunnel in het gedrang om het leven gekomen.

In totaal kwamen negentien mensen om en raakten 342 anderen gewond toen zaterdag paniek uitbrak in de menigte op weg naar het festivalterrein.

Systeem

Alle betrokken autoriteiten hadden voorafgaand aan het een dag durende dansfestival een ''uitgeknobbeld systeem'' ontworpen en getest om meer ingangen te openen als dat nodig zou zijn, aldus de de leider van de crisisstaf, Wolfgang Rabe. Op het moment van de ramp was volgens de politie al een extra ingang open. 

Al voorafgaand en het festival zouden twijfels zijn geuit of het terrein en de ingang erheen geschikt zijn voor een dergelijk grote mensenmassa. Circa 1,4 miljoen mensen waren in Duisburg voor de Loveparade.

Veiligheid

Rainer Schaller, organisator van de Loveparade, zei dat voorafgaand aan het evenement de veiligheid is doorgenomen en dat daaruit geen mogelijke problemen aan het licht kwamen.

Het festivalterrein kon maximaal 300.000 mensen herbergen, zei de leider van de crisisstaf, Wolfgang Rabe. Politiechef Von Schmeling kon niet bevestigen dat 1,4 miljoen mensen zaterdag op de Loveparade zijn afgekomen.