DUISBURG - Tijdens de Loveparade in het West-Duitse Duisburg zijn zaterdag zeker negentien mensen omgekomen. Nog eens ruim 320 mensen raakten gewond. De doden en gewonden vielen in en bij een tunnel waar massale paniek was uitgebroken.

De paniek brak uit terwijl de menigte in een overvolle voetgangerstunnel stond te wachten op toegang tot het festivalterrein, een voormalig stationsemplacement.

Andere festivalgangers probeerden via dezelfde tunnel juist weer naar huis te gaan. Volgens de politie ontstond de paniek toen mensen die naar boven klommen op niet daarvoor bedoelde steigers en trappen om uit de menigte te ontsnappen, daar vanaf vielen, bovenop de mensenmassa.

Kritiek

Er is veel kritiek op de organisatie vanwege het feit dat alle festivalgangers via één voetgangerstunnel naar het terrein moesten. De autoriteiten van Duisburg zullen zondagmiddag tijdens een persconferentie tekst en uitleg geven.

Het feest werd in eerste instantie om veiligheidsredenen niet afgebroken. Pas rond middernacht werd de muziek op het grote dansfeest in het Ruhrgebied uitgezet. Volgens de politie waren er honderdduizenden bezoekers, andere bronnen reppen van 1,4 miljoen.

Onregelmatigheden

De laatste bezoekers verlieten het festivalterrein zondagochtend in de vroege uurtjes. Het was druk op het centraal station van Duisburg. Desondanks bleven volgens de politie verdere onregelmatigheden uit.

Eerder op de avond was het station tijdelijk gesloten geweest omdat veel mensen na de paniek op de rails waren gaan lopen.

Zondagochtend bewaakte de politie de afgezette rampplek nog. Een deel van de snelweg A59 bij het festivalterrein bleef in de nacht gesloten vanwege de hulpdiensten. Na middernacht verlieten meerdere lijkwagens de plek des onheils. In de ochtend werd de snelweg weer vrijgegeven. De rampplaats bleef gesloten voor onderzoek.

's Nachts kwamen de eerste mensen hun medeleven betuigen aan de slachtoffers.

Noodnummer

Het feest trekt traditioneel veel Nederlanders. Maar volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is het nog niet duidelijk of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. De Duitse politie heeft een noodnummer geopend voor bezorgde familieleden: 0049-203/94000.

President Christian Wulff van Duitsland heeft ontdaan gereageerd op de tragedie. ''Zo'n ramp, die tijdens een vreedzaam feest van vrolijke jonge mensen uit veel landen dood, lijden en pijn veroorzaakt, is vreselijk'', aldus het staatshoofd.

Wulff sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden en eiste dat de oorzaak van de ramp tot op de bodem wordt uitgezocht.

Tiësto

Voor de ramp repte Bild, de grootste Duitse krant, nog over ''de gaafste party ter wereld''. De Nederlandse top-dj Tiësto verzorgde een deel van de muzikale omlijsting op het feestterrein op een voormalig spoorwegemplacement.

De Loveparade is een van de grootste evenementen in het kader van Ruhr.2010: het Ruhrgebied is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa.

Doden bij Loveparade